Snovačka jedovatá-černá vdova

23. května 2010 v 16:30 | Admin-koko |  Zvířata
Snovačka jedovatá je malý, dlouhonohý pavoukovec s velkým zadečkem a výrazně menší hlavohrudíSamice jsou podobně jako u jiných pavouků výrazně větší než samci (bez končetin jsou až 3 cm dlouhé, s končetinami 4-5 cm) a mají leskle černé tělo s oranžově až červeně zbarvenou skvrnou na zadečku připomínající tvar přesýpacích hodin. Samci jsou až o polovinu menší než samice (měří až 0,9 cm, s končetinami 2 až 3 cm), mají delší končetiny a menší hlavohruď, obvykle jsou tmavě hnědí a na rozdíl od samice postrádají oranžovou až červenou skvrnu na zadečku. Mladí jedinci mají o něco tlustější hlavohruď a kratší končetiny.
Nápadné zbarvení na zadečku samic slouží jako výstraha pro masožravé živočichy. Případy, kdy nějaký větší živočich snovačku napadne a zkonzumuje, nejčastěji končí úmrtním nebo vážnými zdravotními potížemi.

Snovačka jedovatá se nejčastěji vyskytuje poblíž lidských obydlích, nejčastěji na půdách, ve sklepech, skladech, parcích nebo na zahradách, kde má snáze dostupnou potravu a úkryt.
Podobně jako ostatní pavoukovci žije většinu roku samotářským způsobem života a partnera vyhledává pouze v období páření.
Na chytání potravy si staví trojrozměrnou síť s lepkavým středem, do které chytá nejčastěji mouchykobylkysarančatamůry nebo motýly. Loví však i pozemní živočichy, jako např. mnohonožkystonožky nebo jiné druhy menších pavoukovců. Poté, co se kořist zaplete do sítě, opustí snovačka jedovatá svůj úkryt, svou kořist zabalí do pevných lepkavých vláken a nakonec do ni vpustí jedním kousnutím vysoce účinný jed, který začne působit zhruba po 10 minutách. Než se tak stane, svou obalenou kořist pevně drží svými dlouhými končetinami. Poté, co ucítí že se její puls zastavil, svou kořist pomalu zkonzumuje.
Snovačka jedovatá se množí pohlavně. Samice před spářením vypouští zvláštní výměšek, který přitahuje samce žijící v okolí. Po spáření samce zabije, díky čemuž dostala i svůj alternativní název černá vdova. Svá vejce ukládá do kulovitého útvaru z jemných vláken, kde jsou dobře zamaskována a chráněna před vnějšími podmínkami. Během jednoho léta může naklást čtyři až devět snůšek, přičemž může každá obsahovat i více jak 200 vajíček
Jejich inkubační doba trvá obvykle dvacet až třicet dnů. I přesto, že klade vysoké množství vajíček, jich přežívá obvykle méně jak sto. Počet mláďat závisí především na dané teplotě, množství dostupné potravy a účinnosti úkrytu, ve kterém pobývají. Samostatná jsou již ve dvou až čtyřech měsících, ale plně nezávislá na matce jsou až po šesti až devíti měsících života. Samice se mohou dožívat i více jak čtyř let, průměrná délka života samců je výrazně nižší.
 

Návrat po x letech :-D

23. května 2010 v 16:14 | Admin-koko
ahojky,omlouvám se že sem tady nechodila,ae zapomněla jsem heslo :-D.
To jsem prostě já.Doufám že tady budu chodit každý den a budu přidávat 
nějaké nové články.Tak se mějte a zatím čauky:-D.Váš Admin.

Simpsonovi

31. ledna 2008 v 19:17
Určitě každý zná Sprinfieldskou rodinu simpsonů tak se podívej na videa na www.youtube.cz nebo na www.simpsonovi.cz nebo na www.katka-kokoska.blog.cz
 


bleskovka

29. ledna 2008 v 18:12 | hana-kochova
1.přezdívka
2.kolik je vám let
3.web
4.jaké máte zvíře
5.O jakém bych měla napsat zvířeti
6.Jaký chcete diplomek

Lední medvěd

19. srpna 2007 v 16:42 |  Zvířata
http://www.severskelisty.cz/prirodai/ledmed1x.jpg
  • Lední medvědi žijí v mrazivých oblastech Arktidy,kde loví a vyvádějí mláďata.
  • Díky bílé srsti jsou na sněhu téměř neviditelní.
  • Živí se hlavně lachtany,ale žerou také husy a kachny.
  • Jsou to jediní severští medvědi,kteří v zimě nespí.
  • Žijí samotářsky.
  • Setkávají se,pouze když se jdou pářit na jih.
  • Hmotnost samců : až 800 kg
    http://www.severskelisty.cz/prirodai/ledmed2.jpg

Tučňák

19. srpna 2007 v 16:35 |  Zvířata
http://www.vejnar.com/zoo/tn_tucnak.jpg Tučňáci jsou mořští ptáci,kteří žijí na nejchladnějších místech světa.http://www.moje-rodina.cz/files/images/tucnak_1.jpeg
  • Vyskytují se na ostrovech,v mořích,kolem Antarktidy a na jižních cípech Jižní Ameriky,jižní Afriky a Austrálie.
  • Neumějí létat,ale plavou lépe než jakýkoli jiný pták.Zatímco tučňák císařský může být až 128 cm vysoký,maličký tučňák nejmenší dosahuje výšky pouhých 40 cm.
  • Tučňáci císařští nestavějí hnizda.Místo toho samec udržuje vejce v teple tím,že jimi balancuje na svých nohách.
  • Když se mládě vylíhne,prvních pár týdnů se choulí k tělu svého rodiče.
  • Tučňáci se při plavání svými malými pevnými křídly odrážejí jako ploutvemi.
  • Ocasy a nohy používají ke kormidlování.
  • Loví rybi a kryl,což je druh krevety.
  • Nepromokavé peří a vrstvy tuku je udržíjí v teple.

Delfín Skákavý

19. srpna 2007 v 16:14 |  Zvířata
Delfín skákavýDelfín
Tento největší druh z delfínů vybaveným zobákem, je známým umělcem delfinárií. Ve skutečnosti se jedná pravděbodobně o dva druhy: delfína skákavého, který se vyskytuje na celém světě, a menšího delfína Ehrenbergova ( rudomořského), který žije v Indickém oceánu a v Rudém moři. Živí se mnohými druhy ryb, měkkýšů a korýšů, loví je malými kuželovitými zuby, jichž má 18-27 v každé polovině obou čelistí.
Delfíni skákáví si rádi hrají.Mají aerodynamicky tvarované tělo a silné ocasy,takže se mohou pohybovat ve vodě a také často skáčou nad hladinu.Žijí ve velkých rodinných skupinách,kterým se říká školy a rádi závodí podél lodí.
Délka: 2,5- 4 m
Hmotnost: 150- 200 kg
Rozšíření: po celém světě ( kromě polárních regionů)

Kam dál